... prezentuj to své ...

spiritualita, prožitky, znalosti

Diskuze

Hlavní stránkaBoční panel

Diskuzní příspěvky uživatelky atraM

(zobrazeno posledních 50 příspěvků)

atraMDiskuze: Kulinářský » Vege - poradna28.3.2014 - 19:28
atraM » atraM
... a něco k mazání na ten upečenej chleba :1:
http://www.prozeny.cz/magazin/zdravi-a-zivotni-styl/nase-zdravi/38878-jarni-pomazanky-nejen-na-chleba-zn-bez-mlecnych-vyrobku
atraMDiskuze: Kulinářský » Vege - poradna28.3.2014 - 0:23
atraM » atraM
Pěkný článek o bílkovinách pro vegetatiány... http://www.zijmesvujzivot.cz/zdravi/2014/03/26/top-10-zdroju-bilkovin/
atraMDiskuze: Kulinářský » Vege - poradna27.3.2014 - 22:43
atraM » Smazaný uživatel
Wau... zkusíme - vrchní pekárník a pán přístroje je u nás muž (od doby, co koupil domácí pekárnu), tak mu receptík nadhodím
:2:
atraMDiskuze: Kulinářský » Vege - poradna27.3.2014 - 22:41
atraM » Smazaný uživatel
Ono už to s těmi spotřebními koši prý bylo připravované už docela dlouho, ale vždycky to nějak znovu a znovu spadne z lopatky... No, držme palce.
atraMDiskuze: Kulinářský » Vege - poradna27.3.2014 - 22:39
atraM » Smazaný uživatel
No jo, já už nad tím taky uvažovala, když mi z toho tenkrát šla hlava kolem - že by nebylo marný se od spoluobčanů aktivně přiučit taky něčemu užitečnému a praktickému - tady opravdu zaostáváme ... :10:
atraMDiskuze: Kulinářský » Vege - poradna27.3.2014 - 22:35
atraM » Smazaný uživatel
Ahoj všem! :1:

Libas, škoda, že tu nejdou vkládat obrázky - vyfotila bych Ti to a popis by byl jednodušší...

Mno... mám takový 2 mrňavý letní termotašky.
Takové, co se prodávají s "chladícími náboji" porůznu v létě (lidi si v tom nosí studený pití na pláže, tyhle jsou tak na 2 plechovky většího piva). Je to celkem slušná alternativa těch drahejch termotašek (z Tescomy a podobně), který fungujou na úplně stejném principu - vložila jsem rovnou 2 do sebe, takže to má dokonce dvojité izolační stěny...
Do nich dětskej termoforek s vařící vodou proložený pokaždé čistou utěrkou... no a na něj se už jen položí ty přesnídávkové miniskleničky s čerstvým teplým jídlem a celý se to zazipsuje...
V teplotě, v jaké to tam člověk dá to drží i 4 hodiny v zimě... (Teda když bylo dost pod nulou, tak jsem to celé šoupla ještě do třetí velké termotašky a POHODA).
Skleničky plněné v osm ráno bývaly ještě o půl dvanácté tak horké, že víčka se nedaly odšroubovat holou rukou, aby se člověk nepopálil...
Teď máme tu státní školku blíž, tak to naše jídlo posílám čerstvější - skoro od plotny (muž se s tím aspoň těsně před obědem protáhne a projde se přes ulici, když teda teď pracuje z domu)...
atraMDiskuze: Kulinářský » Vege - poradna4.3.2014 - 12:35
atraM » Smazaný uživatel
A vidíš to - jsem se netěšila ani tak na recepty, jako na to, jak bylo, jak takovej kurz vypadá, co tam člověk zažije, co se tam všechno podniká...
:1:
A hele, kam ti zmizel králík?
atraMDiskuze: Kulinářský » Vege - poradna28.2.2014 - 12:06
atraM » atraM
Jo a další skoro nepochopitelný jev, který to dobrodružství provázel, byl fakt, že ta velká vyvařovací školní jídelna, která dodává jídlo do spousty místních školek, normálně vaří i speciální diety. Loňský školní rok třeba v té naší školce vůbec neměli problém připravovat vyjímky pro muslima...

Ale přes to všechno nás na první školkové schůzce všech rodičů a organizace čekal dost šok. Nebyli jsme tam jediní vegetariáni, ozvala se i jiná maminka s dotazem přímo na vedoucí té školní jídelny... a ta ji setřela jak Musolini
:30:
Zkrátka a dobře - podle ní je vegerariánství rozežranost a žádné takové vymrčování se trpět nebude. Jó, to kdyby mělo dítě potvrzení od lékaře, že je alergické na maso, to by byla jiná!
(Zkrátka děvčata v kuchyni bez potvrzení a razítka nehnou zadkem, ale po muslimovi nic takového nechtěly...)

Učitelkám ve školce to taky bylo líto a nečekaly to a začaly mě tlačit k tomu, ať si teda opatřím od doktorky to falešné razítko na jakožealergii na maso, ať je klid.
Ale mně to přišlo úplně úchylný a navíc bych si připadala, že jsem jako rodič totálně selhala - zkrátka že bych takovýmhle příkladem učila dítě, že když je nějaký problém, tak se z něj vykličkovává lhaním a podvody.
:22:
Upraveno: 28.2.2014 - 12:08, atraM
atraMDiskuze: Kulinářský » Vege - poradna28.2.2014 - 11:44
atraM » atraM
Ale abych to uzavřela - ty peripetie ve státní školce se táhly asi 4 měsíce... něco z toho spadalo už do začátku školního roku, takže celý měsíc jsme potupně vodili domů dítě před obědem, než si to ta mašinérie vyřešila.

Dostala jsem potom dokonce i nádherný dopis od jedné z učitelek, kde byla spousta podpory
:24:
(Což bych tady docela ráda přetlumočila ostatním rodičům, kteří by mohli mít takovéto dobrodružné handrkování se systémem teprve před sebou.)
Upraveno: 28.2.2014 - 11:52, atraM
atraMDiskuze: Kulinářský » Vege - poradna28.2.2014 - 11:41
atraM » atraM
Dost mě třeba překvapil legrační jev (na té hygieně):
šla jsem se prostě jenom přeptat, která že to ta ona hygienická vyhláška nebo konkrétní paragraf
nařizuje školkám zakazovat donášku vlastního jídla (abychom se prostě jen pospolu lépe vyznali v tom, jak naši situaci ošetřit).
No a ty tanečky kolem toho byly neuvěřitelný!
Dvě úřednice ("hodná" a "zlá") mě tam zastrašovaly a celé čtvrt hodiny prostě odmítaly prozradit, že ve skutečnosti nic takového neexistuje.
(Jde vždy pouze o vnitřní řád jednotlivých školek spadající pod kompetence ředitele) a vpodstatě mě tam div nevyslýchaly za pomocí reflektorů
:10:
Ale bylo to geniální cvičení asertivity teda :1:
Upraveno: 28.2.2014 - 11:52, atraM
atraMDiskuze: Kulinářský » Vege - poradna28.2.2014 - 10:40
atraM » atraM
On je ve školkách obecně zákaz donášky vlastního jídla a tady to právě narazilo.
Nikdo nechtěl samozřejmě jakékoli problémy s hygienickými předpisy, legislativou a tak podobně.
Na hygieně jsem se dokonce byla na jejich vyhlášky ptát i osobně.
Byla to úžasná "škola"!
atraMDiskuze: Kulinářský » Vege - poradna28.2.2014 - 10:32
atraM » atraM
Jen ona ta milá spolupráce v soukromém školkovém sektoru netrvala pořád, protože třetí rok ohromně poskočilo škloné a pro nás už to nebylo únosné. Takže na předškolní přípravu šlo teď dítě do státní...

Tam už to vyjednávání o jídle právě bylo dramatičtější a story trvalo snad 4 měsíce, než se to vyřešilo.

Ale i tady to nakonec dopadlo tak, že nosím Aničce vlastní jídlo.
Tady ovšem komplet. Školní jídelna, která jim vozí obědy, je sice úplně tatáž, jako u předchozí školky, ale nikdy holt člověk nevstoupí do téže řeky...

V soukromé nebyl vůbec žádný problém a dokonce nám asi po 14 dnech ředitelka sama od sebe nabídla, ať platíme za ta jídla jen zlomkově/symbolicky, že je pro naše dítě objednávat nebude, protože stejně denně vracejí takové množství nesněděného, že na ty přílohy a podobné drobnosti to Aničce stačí a stejně to hlavní jí od nás...
(A mně se hodně ulevilo, protože fakt nechci být ten spotřebitel, co jako uměle navyšuje zdání poptávky po mase.)

Ve státní nás ale čekala veliká divočina.
Nikdo nevěděl, jak se k tomu postavit, byli jsme historicky první vegetariáni, které tady ve školce vůbec řešili a podle toho to vypadalo.
Upraveno: 28.2.2014 - 12:14, atraM
atraMDiskuze: Kulinářský » Vege - poradna28.2.2014 - 10:21
atraM » UreaNayal
Vege-jídlo ve školce je vééélikansky košaté story.

Už jsem naši anabázi na toto téma loni dlouze opisovala v komunitě vegetariánských rodičů (pro inspiraci), protože tohleto téma je stále dost žhavý a bolestný a ne všude to jde řešit se vstřícnými lidmi.
No, třeba to tu taky někoho obohatí...

Když jsem tak po různu poslouchala příběhy vegetariánských rodin s malými dětmi, tušila jsem, že stravování ve školce nebude úplné peříčko. Nicméně dopředu jsem to samozřejmě nehodlala vzdát a vyplatilo se.

Měla jsem pro malou vyhlídnutou jednu úžasnou soukromou Montessori školku (o kterou jsem kdysi zavadila už dřív, než vůbec přišlo rodičovské období)
a byla zvědavá, jak se tento jinak úžasný systém postaví k vegetariánům.
Moc mile mě sice překvapili, ale extra jídlo zajistit nemohli/neuměli. Takže jsme byli domluvení, že pro začátek se bude našemu dítěti normálně dovážet jejich většinové jídlo, ale já to, co se do vege-jídelníčku nebude hodit, budu nahrazovat tím, co navařím sama přinesu z domu.
Takže jsem 2 roky ráno vstávala dřív a denně vařila...

Často mi šla z jejich jídelníčků teda hlava kolem,
ale ze začátku jsem si chtěla dost vyhrát s tím, aby ta jejich jídélka aspoň vizuálně vypadala trochu podobně, ať mezi těmi malinkými dětmi z toho není nějaké pnutí...
Byla jsem i domluvená, že kdyby učitelky viděly, že Anička s tím má nějakej problém a chce taky ochutnat to, co mají ve většinovém jídelníčku, tak že jí to mají dát (teda s vyjímkou mlíka - měla dost dlouhou dobu mírnou alergii na BKM).
Postupně jsem z té "stejnosti" slevovala, jak si ten fakt, že ve smečce je někdo "jinej", sedal a všichni si zvykali. (Některé děti pak po svých maminkách začaly vyžadovat tu a tam věci, co viděly u Aničky, jak jsem se později dozvídala).
Taky jsem si vypracovala parádní a jednoduchý systém, jak ty 3-4 hodiny do oběda udržet to jídélko v těch pidiskleničkách horký, aby to nemuselo do mikrovlnky a taky abychom s tím nikoho nezdržovali a neprudili časově...
Upraveno: 28.2.2014 - 12:13, atraM
atraMDiskuze: Kulinářský » Vege - poradna28.2.2014 - 9:34
atraM » UreaNayal
(no právě, asi to mám bez transformace na vyšší level) :33:
atraMDiskuze: Volný pokec » Vegetariánské dilema28.2.2014 - 9:30
atraM » Mortina
Určitě jde dost o to, kde a jak a v čem člověk vnímá ty hranice.

Pro mě třeba je obrovskej rozdíl trhat cíleně mouchám nožičky a nebo zabít jednu, co mi vleze domů a dva dny prostě nedá a nedá pokoj...
Nebo jít a schválně rozšlapat a rozkopat mraveniště či ho někde při procházce nějak nechtě připošlápnout.

Taky ani nemám problém s tím, že když spocívám 2 kila třešní, že v nich byla určitě i pěkná dávka skrytých červíků, ale vyhledávat je k jídlu schválně...
atraMDiskuze: Kulinářský » Vege - poradna28.2.2014 - 9:19
atraM » UreaNayal
Tak u mě asi až tak zásadní transformace neproběhla - celý školkový čas jsem prohlašovala, že se chci starat o telátka v kravíně (a nechápala, co proti tomu rodiče mají)...
a vystudovala jsem pajdák
:10:
atraMDiskuze: Kulinářský » Vege - poradna28.2.2014 - 9:14
atraM » UreaNayal
:10:
atraMDiskuze: Kulinářský » Vege - poradna28.2.2014 - 9:09
atraM » UreaNayal
To jo, a ke všemu - ono to vlastně ani nebylo jako mít doma nemocný dítě, protože to Aničku jenom tak lízlo skoro bezpříznakově (až na ty marfušácký červený tvářičky) a doma byla zahnaná jenom aby nebyla infekční pro případné těhule a taky kvůli svojí imunitě, se kterou to možná torochu houplo... jinak byla furt plná elánu, jako by nic.
:1:
(akorát já už jsem pak byla kapku zdrchaná :10: )

Ta nemocnice musel být průchod očistcem pro obě... :49:
Je fajn, že tam svištíci aspoň můžou bývat s maminkama, když už.
atraMDiskuze: Kulinářský » Vege - poradna28.2.2014 - 9:02
atraM » UreaNayal
Ony mají ty kopřivy ve větším fakt nějaké proháněcí účinky?
:31:
V kopřivách jsem kromě čajů úplný nováček - jak se to konkrétně zpracovává? Natrháš horní lístečky (v rukavicích :13:) a pak to spaříš? Posekáš? Neposekáš? ...
atraMDiskuze: Kulinářský » Vege - poradna28.2.2014 - 8:57
atraM » UreaNayal
Shanty sem asi chodí spíš na vyzvání...
Hádám že s těmi tepelně neupravenými vege-jídly si budeme mít víc co posdílet, až se udělá teplo, já se na ně dost těším. Nevím teda, jak to projde doma (na muže už toto asi bude moc velká alternativa, ale čekám se že se to u něj může chytit háčkem právě přes ty dobrůtky dezertní),
Shanty taky myslím tenhle jídelníček v zimě tolik neprovozuje,
ale uvidíme.
:1:
atraMDiskuze: Kulinářský » Vege - poradna27.2.2014 - 20:04
atraM » Budd2
tož, ale zrovna s tím Kongem, co ji tolik zajímalo :35: které se Demokratická republika sice jmenuje, ale s demokracií má tamnější režim společného asi tolik jako smažený sýr se šunkou s vegetariánstvím...

:10: (a ten vtip je boží)

Jo - a prezidentka už se nekoná - dnes probírali ve školce nějaká povolání a tak se rozhodla, že bude tajnou agentkou...
Upraveno: 27.2.2014 - 20:09, atraM
atraMDiskuze: Volný pokec » Vegetariánské dilema27.2.2014 - 13:17
atraM » atraM
... jen aby nedošlo k omylu - to byla ironie. Přidávání brouků do jídla mi přijde vůči lidem i vůči broukům nefér (i když je to třeba v naparáděné voňavé žvýkačce a většinovej spotřebitel o tom vůbec neví). Tak jako mi vadí vepřová želatina v naparáděných barevných "šťastných" gumových medvídkách nebo v jogurtech.

Dovedu si představit, že v extrémní situaci, kdy by šlo o přežití, bych brouka určitě vpohodě pozřela a ještě bych za něj děkovala nebesům, tak jako bych určitě byla schopná lovit, kdyby šlo o život. Jenomže situace je jiná. A ta lhostejnost okolo (jako to "co oči nevidí, srdce nebolí" nebo "když ryba neřve, tak asi necítí bolest a můžeme s ní zacházet jako s věcí")... to je jiná... :8:
Upraveno: 27.2.2014 - 13:17, atraM
atraMDiskuze: Volný pokec » Vegetariánské dilema27.2.2014 - 11:15
atraM » Háňa
a tak rozemletejch si nevšimnem... :13: ... se s tím počítá
atraMDiskuze: Volný pokec » Vegetariánské dilema27.2.2014 - 11:03
atraM
Jo a jinak nevím, jestli prozrazovat to sladké tajemství, ale když se tu mnozí z nás tak bušíme v hruď, jak bychom hmyzáky NIKDY nepozřeli... Jíte jahodové žvýkačky? Jogurty? Pudinky?
Porce hmyzáků zaručena! :13:

(červené/růžové barvivo hojně používané v potravinářství - karmín, je z ...)
:14:
No, co očí nevidí srdce nebolí? :35:
atraMDiskuze: Kulinářský » Vege - poradna27.2.2014 - 9:45
atraM » Budd2
To nevím, jestli z ní roste zrovna výživová poradkyně...
Asi před týdnem mě šokla prohlášením, že bude prezidentka.
A až prý bude, tak že zakáže pojídání masa.

Uf...vysvětlovat šestiletému dítěti, že represe vůbec nikam nevedou nelze ani na příkladech prohibice z historie Spojených států...

Přišlo mi to skoro úplně stejný, jako tuhle, když se ptala, co je to DEMOKRATICKÝ, v souvislosti s Demokratickou Republikou Kongo.
:22:
Upraveno: 27.2.2014 - 9:48, atraM
atraMDiskuze: Kulinářský » Vege - poradna27.2.2014 - 9:38
atraM » Freja
Člověče, je to zvláštní, ale mám pocit, že u ní je to hlavně součást takového nějakého sebepojetí, které by se dalo nazvat "mám se ráda".
Což jí teda docela závidím i já :34:
Protože jsem si uvědomila, že snad celou naši generaci (a mne teda určitě) o tento přirozený stav začala systematicky společnost a výchova připravovat snad už od narození.
A dalo mi sakrapráci si na tom až v dospělém věku uvědoměle zapracovat (když už mi skoro teklo do bot).

Zvláštní taky bylo, jak byla krásně vidět tahle "energetická prostupnost matka/dítě" (nevím, jak to líp říct) i na projevu malé, až jsem si to u sebe trochu přívětivěji opracovala - ono to pak mělo v tomto směru snad skoro okamžitej efekt.

I dneska jsem od ní slyšela taky pěknou hlášku:
"Mám ráda svoje zoubky. Ty máš taky moc ráda svoje zoubky, že jo?"
:5:
No dyť! :24:
Upraveno: 27.2.2014 - 9:53, atraM
atraMDiskuze: Volný pokec » Vegetariánské dilema27.2.2014 - 9:25
atraM » Mortina
Drahá... :10:
Nu, kapku mi to připomíná některé hlášky, které si mezi sebou předávají vegetariánské a veganské komunity jako pravdivé černohumorné vtipy ze života...

Když pominu, že tu a tam se vyskytuje vegetarián / vegan, který se do toho pustil čistě a jenom ze zdravotních důvodů nebo pouze v rámci navyšování sportovní kondice a jiné souvislosti jsou mu šumafuk,
stěžejní věc, o kterou tu vcelku jde, je přece princip NENÁSILÍ, neubližování - na východ od nás tomu říkají AHIMSA.
Prostě úcta k životu.


Je přece absolutně jedno, jestli se jedná o jakoukoli (a kohokoli) část těla - svalovinu, roh, kůži, ... Prostě když jako musí (?) přijít o život bezbrannej tvor jenom kvůli naší lidské nenasytnosti, hamižnosti, konvencím, předsudkům, podivnejm tradicím..., je to divný a jsou lidé, kteří to vnímají.
Spousta toho v naší lidské kultuře se zvrtla v násilí. Kolikrát už to ani nevnímáme (nebo nechceme), zneužívání moci a necitlivost určitého stupně je bohužel celkem běžná součást každodenního života... Možná je to nějaká důležitá součást našeho lidského vybavení duše, co já vím.
Ale jako cokoli jiného, má zacházení s tímto fenoménem (co jako je a co není "vpořádku") asi tolik různých pojetí a tak různě vytyčené hranice, co je asi lidí na světě.

Vem si to i u nás - zabít prase a sníst ho je v těchto končinách absolutně vpořádku - vždycky se to tak dělalo. Ale udělat to samé se psem....
O kousek dál v Číně už je to zas jinak... U muslimů zas naopak...

Prostě věř, že to podstatné není to, co maso ještě je a co maso "už není", ale to, co musíme a co nutné není.
:4:
Upraveno: 27.2.2014 - 9:40, atraM
atraMDiskuze: Volný pokec » Vegetariánské dilema26.2.2014 - 16:05
atraM
šiš... Morti :10: :33:
myslím, že pro vegetariány to žádné dilema není :41:
Upraveno: 26.2.2014 - 16:07, atraM
atraMDiskuze: Kulinářský » Vege - poradna26.2.2014 - 16:03
atraM » Smazaný uživatel
Cérka má na ně prťavou krabičku s obrázkem a teď furt s sebou tahá dětskou knížku o zubech. Ráno nám jako nášup po snídani iniciatovně vyjedla veškeré poslední pomeranče a mandle :10: a musela jsem přislíbit něco s mákem...
Upraveno: 26.2.2014 - 16:03, atraM
atraMDiskuze: Kulinářský » Vege - poradna25.2.2014 - 18:42
atraM » Smazaný uživatel
No člověk chvilku vytáhne paty... a tady se nic neděje :47:
Kde všichni jste? :5:

My jsme si v tomhle mezičase teda pořídili domů luxusní první dětskou nemoc, takže jsem byla kapku zaneprázněná zabavováním sviště.
A taky hodně zvědavá, na ty deklamované vývojové skoky, které mají prý po absolvování nějaké té kýžené chorůbky vytvrzující dětskej imunitní systém zázračně nastávat...

No a dnes to tedy snad přišlo. Malá měla už 2 stálé zuby, celou zimu nic... a dnes se jí najednou k výměně stráží chystají hnedle 3 pohromadě!
No tak jsme o tom cestou ze školky rozprávěly, jak se na ně těšíme... A Aňa celá radostná, že chce baštit samé takové věci, aby jí ty zoubky pěkně rostly :10:
Takže mě hnedka na místě "přezkoušela" z potravin s vysokým obsahm vápníku
A teď doma nechce nic jiného, než pomeranče a mandle (ty si zapamatovala asi nejlíp) :5:
Upraveno: 25.2.2014 - 18:47, atraM
atraMDiskuze: Kulinářský » Vege - poradna25.2.2014 - 17:28
atraM » atraM
Tady je ještě na doplnění moc krásně napsané a nafocené povídání o tofu a jak s ním nakládat...
Šikovní inspirace :2:
atraMDiskuze: Kulinářský » Vege - poradna25.2.2014 - 9:17
atraM » Smazaný uživatel
Tak jak bylo? Povídej a přeháněj :6:
atraMDiskuze: Filmový » Baraka - Odysea země17.2.2014 - 9:46
atraM » Mortina
Třeba by stálo za to pohlídat si to po filmových klubech... to se můžeš už 14 dní dopředu těšit a naladit se (vážně to stojí za to užít si to v podmínkách kina, kde se do toho člověk může úplně ponořit - on je ostatně ten film i na to dělanej)
atraMDiskuze: Filmový » Baraka - Odysea země17.2.2014 - 8:58
atraM » Mortina
Sím, Plha se hlásí :11:
Nádhera - viděla jsem všechny v kině na ohromném plátně... úžasná muzika, úžasná podívaná. Někdy se teda až srdce svíralo (na činností lidskou)... ale hodně mi to i připomínalo principy některých mých bezdějových snů. Zkrátka magie :34:
atraMDiskuze: Kulinářský » Vege - poradna14.2.2014 - 12:26
atraM » UreaNayal
:44:
atraMDiskuze: Kulinářský » Vege - poradna14.2.2014 - 12:24
atraM » UreaNayal
Ještě pro ZU k tomu tofu,
ona je to snad až taková skoro univerzální všestranná surovina, člověče...

V létě klidně za syrova (postrouhané místo sýra na špagety, do salátů a všelikam by třeba jinak přišel sýr nebo tvaroh), tofu-natural se dává i do sladkých jídel, jak je chuťově neutrální (taky jako obdoba tvarohu, spíš rozmixované)...
I při tepelné úpravě se s ním dá dělat kde-co:
dusit, smažit, obalovat, strouhat a přidávat do těst, do náplní slaných i sladkých (podle druhu tofu samozřejmě), zapíkat, posypávat, marinovat, do pomazánek, karbenátků, restovat, na cibulce, se zeleninovou směsí, ve Woku,...

U naší Aničky třeba nejvíc jede to kupované "Se zeleninou" (často jí to jenom nakrájím na kostičky a na sucho trochu prohřeju na pánvičce)... Různě obalovné (v Hrašce nebo jiných těstíčkách, v klasickém trojobalu,...) a pak taky to uzené na hrubo strouhané v kombinaci s noky a zelím...
Upraveno: 14.2.2014 - 12:27, atraM
atraMDiskuze: Kulinářský » Vege - poradna14.2.2014 - 9:29
atraM » UreaNayal
Jůů, to mám oči na vrch hlavy - jak vypadá KONOPNÝ PROTEIN?
A kam na něj?
To skoro zavání nějakým veselým ilegálním dobrodružstvím
(jako že bílkovinu si necháš a THC prodáš :18: :10: )

S těmi veganskými nepečenými zázraky by nám možná mohla zasvěceně poradit Shanty...
Dost by mě zajímalo, jak obecně ta přednamáčená pohanková těsta fungují, než se do toho pustím. (Hodlám hlavně nasyslit nějaké raw - recepty, informace a inspirace spíš na léto, teď bych asi na syrovém omrzla)
:42:
Upraveno: 14.2.2014 - 9:38, atraM
atraMDiskuze: Léčivé byliny » Čínská medicína a dráhy meridiánů- co užívat13.2.2014 - 20:53
atraM
Určitě se teď ledvinám hodně hodí i zázvor. Třeba jako výborný zahřívací čajík :2:
Další únorová - ledvinová klasika je třený pražený lehce slaný sezam (goma-sio)...
Skvěle hřejivá věc taky o tomhle čase - "solná lázeň" nohou či obklad (buď přímo na oblast ledvin) nebo na plosky nožiček (je tam vpodstatě přímo uprostřed důležitý energetický ledvinový bodík)...
:46:
atraMDiskuze: Kulinářský » Vege - poradna13.2.2014 - 18:43
atraM » atraM
Wau :34: - miluju takovéhle hračičkaření:

Sluneční špenátový koláč
http://diply.com/creativeideas/make-your-own-sunny-spinach-pie/26394/2
atraMDiskuze: Kulinářský » Vege - poradna13.2.2014 - 10:10
atraM » UreaNayal
U více veganských raw receptů jsem si všimla, že se používá přednamočená pohanka (v různých formách)... tady to možná bude dobře nějak si upřesnit s překladem (ještě se radši poptám někoho, kdo v takových věcech jede běžněji).
Ale tuším, že pokud se něco přednaklíčí, je tam jakýsi ten enzym, co pak těstíčko drží lépe pohromadě.

Z veganských moučníků mám za sebou hlavně ty pečené (i dorty bez vajec šly v pohodě), jen mě tam trochu znervózňpvalo ohromné množství sladidel... ale v těch se dá ubírat a trochu "jinak" improvizovat vždycky...

2x 1/4 hrnek... že by patvary z anglosaskách zemí, kde mají jiné jednotky než my?
Nakonec z toho bude takovej malej překladatelskej oříšek :13: kolik třešní, tolik višní... :10:
Upraveno: 13.2.2014 - 10:11, atraM
atraMDiskuze: Kulinářský » Vege - poradna12.2.2014 - 13:54
atraM » Smazaný uživatel
děvčata, my se umlsááááme :6: :34:
atraMDiskuze: Kulinářský » Vege - poradna12.2.2014 - 13:52
atraM » Mihule
Určitě ho pozvala dál a nakrájela mu oba dorty na ozdobný talířky :13:
atraMDiskuze: Kulinářský » Vege - poradna12.2.2014 - 11:02
atraM » Freja
:44:
atraMDiskuze: Kulinářský » Vege - poradna12.2.2014 - 10:52
atraM » UreaNayal
To je náhodička :6:
Zrovna jsem dneska potkala recept na RAW - veganský dort, kde se jenom MIXUJE a mrazí...
:13: :10:

http://fragrantvanillacake.blogspot.cz/2014/02/raw-dark-chocolate-raspberry-truffle.html

Tyhlety dobrůtky nepečené, z parádních surovin
bývají excelentní, tak až něco obroste malinama, určitě vyzkouším a hodím sem recenzi...

Pokud někdo budete rychlejší než já a bude to i s malováním kuchyně a tak, určitě se taky podělte
:35:
Upraveno: 12.2.2014 - 10:54, atraM
atraMDiskuze: Kulinářský » Vege - poradna12.2.2014 - 10:48
atraM » UreaNayal
:10: :41: :15:
atraMDiskuze: Kulinářský » Vege - poradna12.2.2014 - 10:45
atraM » UreaNayal
Všecky tyhle "jiný" mlíka používám spíš jenom na vaření, asi jak už jsem si odvykla, že se to u nás stejně nepije...
Rýžové je ovšem bezkonkurenčně nejlepší právě na pudinky.
:17:
Pokud jste nabrali veganský vítr do plachet nebo máte někdo v dosahu alergika na bílkovinu kravského mléka a chcete ho potěšit lahodným pudinkem, tak hlavně ze sójového ten puding rovnou vůbec nezkoušejte (je fakt divnej).
Z rýžového ovšem lahoda-jahoda...
:39:
Poznatek pod čarou:
Pro ty, co si rádi ušetří čas a práci krabicovým polotovarem v prášku mám blbou zprávu - některé typy instantních rýžových mlík bílkovinu kravského mléka nepochopitelně vesele obsahují.
:22:
Asi je vyrábějí jen pro lidi s intolerancí laktózy, kteří nic jiného neřeší.
:30:
Upraveno: 12.2.2014 - 10:49, atraM
atraMDiskuze: Kulinářský » Vege - poradna12.2.2014 - 10:25
atraM » Freja
Tak zrovna toto ještě jako instantní hotovku nebo konzervu nevymysleli... :6:
Upraveno: 12.2.2014 - 10:46, atraM
atraMDiskuze: Kulinářský » Vege - poradna11.2.2014 - 23:01
atraM » Smazaný uživatel
:41:
atraMDiskuze: Volný pokec » Test osobnosti11.2.2014 - 22:10
atraM
3,8,4 :5:
atraMDiskuze: Kulinářský » Vege - poradna11.2.2014 - 21:35
atraM » Freja
Nebudou to ADZUKI? Divný je jenom ten název... :4:

Nejnovější články

Osho Zen karta na každý den:
22. prosince 2022 - PROCITNUTÍ

22.12.2022

Osho Zen karta na každý den:
21. prosince 2022 - SEN

21.12.2022

Osho Zen karta na každý den:
20. prosince 2022 - SAMOTA

20.12.2022

Nejživější diskuze

Dnes: -
Včera: -