Hlavní stránkaBoční panel
9.5.2014 - 11:55 | uno | |
..aneb úvaha o pokoře, která se objevila při konzumaci bramborových noků se špenátem....fakt nevím, proč mě to napadlo zrovna přitom, ale stalo se....) ![]() ....od chvíle, kdy jsem začala chápat lidskou řeč, jsem ze všech stran slýchávala: "buď pokorná..." Abych vyhověla, vdala jsem se. Eliška Spurná, provdaná Pokorná....... Znám čtyři muže tohoto příjmení - Pokorný. Ani jeden z nich ve smyslu významu toho slova pokorný není. Oni jsou vlastně nuceni celý život lhát , když na otázku "kdo jsi" musí odpovídat "já jsem pokorný". Příjmení vzniklo kdysi určitě z toho důvodu, že Pokorný I. tyto vlastnosti měl. A proč se říká "pokorný jako beránek", když pokorný beránek je zkrocený beránek? To přece nemá nic společného s mírností, poddajností, smířením. Jsem z té vší pokory trochu rozpačitá. Dám si kafe a uvidím... ![]() |
Řazení příspěvků: | |
Čas: Hodnocení: | Zrušit všechny filtry |
Celkem stránek: 2 | ||||
12 |
![]() ![]() | 9.5.2014 - 12:02 | | | ||
Mortina | ||||
Napadlo mi, ze nejvetsi dukaz pokory by bylo drzet ![]() ![]() ...napada mi, ze mi nikdo vylozene nikdy nerikal "bud pokorna".... ...a tak asi nejsem...ale myslim, ze urcitej respekt k ostatnim by se nasel.. ...no nevim...fakt asi nemam co rict. ![]() |
![]() ![]() | 9.5.2014 - 15:30 | | | ||
marhon » Mortina | ||||
myslim si, že dneska už nikdo neví, co to vlastně pokora je. |
![]() ![]() | 9.5.2014 - 16:46 | | | ||
Anad | ||||
Před nikým se neponižuj a nad nikým se nepovyšuj. |
![]() ![]() | 9.5.2014 - 17:12 | | | ||
Pithecanthropus erectus | ||||
Pro mě pokora neznamená to, že musím každému na všechno kývnout a každému ve všem vyhovět.Pro mně je pokora směřována vlastně k sobě samému…..to znamená k respektu k věcem mnou nezměnitelných, ať už jsou to zákonitosti přírody, nebo života, které neradi respektujeme, protože kolidují mnohdy s našimi přáními a sny.Máme ve zvyku si hodně nalhávat a ohýbat vše tak jak bychom si to přáli a jak si myslíme, že bychom takto byli šťastni. Myslím že právě za tou hranicí kde ještě můžu já a kde už ne, začíná pokora, to je smíření se stavem který nemůžu změnit.Alespoň tak to vnímám já ![]() | ||||
Upraveno: 9.5.2014 - 17:15, Pithecanthropus erectus |
![]() ![]() | 9.5.2014 - 22:16 | | | ||
Freja | ||||
Pokorný beránek je zkrocený beránek...to je zajímavá úvaha,protože vlastně beran je totální paličák! ![]() ![]() ![]() ...tak nějak podobně by to mohlo být se slečnou Spurnou,která se nechala "Pokořit"/zkrotit,když vstoupila do manželství ![]() ![]() |
![]() ![]() | 9.5.2014 - 22:35 | | | ||
Budd2 | ||||
No jo,jinová potrava,tak čemu se divíš ? ![]() ![]() Až si dáš smažené něco s chilli určitě přijdeš na jiné myšlenky ![]() ![]() |
![]() ![]() | 10.5.2014 - 6:57 | | | ||
Renata9871 » Freja | ||||
takže spurná paní Beránková ? ![]() já mám za partnera berana který je teda nezkrotný ![]() ale jinak pokora přece není zkrocení... spíš ochota přijmout, že nejsem pupek světa, pokora je přijmutí přírodních a vesmírných zákonů, pokora je uznání životní moudrosti starších...alespoň pro mě ![]() |
![]() ![]() | 12.5.2014 - 7:43 | | | ||
uno » Mortina | ||||
Řekla jsi toho dost...a hlavně to podstatné - vlastně je to asi opravdu ten "určitej respekt", protože to zase nesmí být respekt přehnaný až podlézavý....![]() |
![]() ![]() | 12.5.2014 - 7:46 | | | ||
uno » marhon | ||||
Slyšela jsem nedávno bavit se několik chlapů o ženských a v jejich hovoru padlo také několikrát, že "ženský nejsou dneska vůbec pokorný!" Jak si tu pokoru představují, to jsem se nedozvěděla. Ale já si tu jejich zkreslenou představu pokory docela dobře představit umím. ![]() |
![]() ![]() | 12.5.2014 - 7:47 | | | ||
uno » Anad | ||||
Tohle je přesné vyjádření. |
![]() | 14.5.2014 - 21:27 | | | ||
Smazaný uživatel (silentium) | ||||
Hledáním sebe a své cesty se blížíme pravdě a pokorou může být stálá vůle kdykoli připustit, že se můžeme mýlit. ![]() |
![]() ![]() | 14.5.2014 - 22:09 | | | ||
Budd2 » Smazaný uživatel (silentium) | ||||
To dá rozum,že se můžem mýlit.Na to nepotřebujem pokoru ![]() |
![]() | 14.5.2014 - 22:13 | | | ||
Smazaný uživatel (ngeru) » Budd2 | ||||
Počkej, chceš mi říct, že neznáš nikoho, kdo tvrdí, že nechybuje? |
![]() ![]() | 15.5.2014 - 5:39 | | | ||
movvin » Anad | ||||
Ano, tohle mi rodiče vštěpovali už od malička. A myslím, že to mám docela hluboko zakořeněné ![]() ![]() A ještě... pokora a zkrocení je pro mě úplně něco jíného. Pokora vychází ze srdce a z vlastní vůle, kdežto zkrocení je proti vůli jedince a taky má jinou energii. | ||||
Upraveno: 15.5.2014 - 5:42, movvin |
![]() ![]() | 15.5.2014 - 7:23 | | | ||
Anad » movvin | ||||
Vnímám to jako úctu k životu. Znát jeho cenu a vážit si ho.Vážit si sebe i druhých, umět přijímat a dávat s láskou. A vědět jak je vše křehké a pomíjivé. A není vůbec lehké se tím řídit ![]() |
![]() ![]() | 15.5.2014 - 7:24 | | | ||
Anad » uno | ||||
Poprvé jsem to asi zaslechla v Dědkovi Josefovi. A nějak to zakořenilo. Je v tom hluboká pravda. ![]() |
![]() ![]() | 15.5.2014 - 9:10 | | | ||
Tulinka | ||||
Pokora je,ze pripustime aj iny nazor a pohlad druheho,nesudime ho.V tom case ma take skusenosti a preto to tak vnima.Svojim sposobom je to aj tolerancia.Moj pohlad je,ze su to vlastnosti,ktore vedia tolerovat ine nazory a respektovat toho duheho.V tom je vsetko pokora |
![]() ![]() | 15.5.2014 - 9:14 | | | ||
Tulinka » Smazaný uživatel (silentium) | ||||
Skor vnimmam,ze v ten cas mam taky nazor a skusenost a nestojim si len na ten mojom pohlade a pripustim aj iny nazor.Mylit sa je ludske ale skor vsetko vnimmam ako skusenost a tak sa ucime. |
![]() ![]() | 15.5.2014 - 11:24 | | | ||
Budd2 » Smazaný uživatel (ngeru) | ||||
Tvrdit se dá všechno,otázkou je pravdivost tvrzení ![]() ale upřímně: nechápu,jak jsi to z mé věty vykoukala ![]() |
![]() | 15.5.2014 - 11:55 | | | ||
No vykoukala no....jsou i neomylní a jsou na to náležitě hrdí. Prostě neznají chyby ani to slovo ![]() |
![]() | 15.5.2014 - 11:56 | | | ||
Na mýlení pokoru nepotřebujeme to né, ale na přiznání chyby asi jistou dávku ano |
![]() ![]() | 15.5.2014 - 12:44 | | | ||
hrajem si tu se slovíčky dají se zaměňovat a ty významové odchylky jsou mnohdy malé a ne každý je vnímá stejně.Pro příklad: pýcha/hrdost,tvrdost/natvrdlost ![]() ono to spolu vždycky nějak souvisí,ale přece jen - aspoň mně - není tak úplně jedno co použiju |
![]() | 15.5.2014 - 12:52 | | | ||
No myslela jsem, že k pochopení je potřeba hrát si se slovíčky. V tomhle případě s písmeny. Jak jinak pochopit? A pokora asi není poníženost. K pokoře je potřeba určité lidské "velikosti"...tedy já si to myslím |
![]() | 15.5.2014 - 12:57 | | | ||
Smazaný uživatel (silentium) » Budd2 | ||||
Možná čteš příliž rychle a stejně rychle odpovídáš, ale pokorně přiznávám, že se můžu mýlit a Tvá odpověď je blíž pravdě, než mé dvě přemýšlivé věty. |
![]() | 15.5.2014 - 13:05 | | | ||
Smazaný uživatel (silentium) » Smazaný uživatel (ngeru) | ||||
Cituji: "A pokora asi není poníženost. K pokoře je potřeba určité lidské "velikosti"...tedy já si to myslím " - ano přesně takto tomu rozumím. Ihned mě napadl Papež František - přestože nejsem příznivec církví, o jeho osobě si myslím, že velikost JE tvořena pokorou. ![]() |
![]() ![]() | 15.5.2014 - 13:08 | | | ||
Glimmer Man » Smazaný uživatel (silentium) | ||||
Hmmm, jo, zde se musím přidat... on je prostě "jiný". Je sympatický už od pohledu... má nějaký osobní vyzařování, hodně pozitivní. Pod ním by to mohlo vzkvétat, otázka je, jestli si to ti pod ním přejou... ale to už je jinej příběh. |
![]() | 15.5.2014 - 13:11 | | | ||
Smazaný uživatel (silentium) » Tulinka | ||||
Myslím, že nejsme ve sporu, jen mi prvotně nejde o pomýlení se na cestě, ale spíše o neustálou připravenost respektovat to pomýlení... ![]() |
![]() ![]() | 15.5.2014 - 13:14 | | | ||
no vždyť píšu že tam je významová odchylka ![]() jo,to si myslím taky ![]() |
![]() | 15.5.2014 - 13:14 | | | ||
Smazaný uživatel (ngeru) » Smazaný uživatel (silentium) | ||||
Jako člověka ho taky tak vnímám. Co s ním udělá jeho nejbližší okolí, to se uvidí. Zatím se drží. Snad je to i tím, že má podporu obyčejných lidí. Myslím obyčejných, nezasažených fanatismem. |
![]() | 15.5.2014 - 13:23 | | | ||
Smazaný uživatel (silentium) » Glimmer Man | ||||
Pokora jako titul diskuse - to si myslím, že je dosti vzácná věc - v těch stovkách pojmenování lidských stavů je toto slovo až někde na konci, nevíme si s ním rady. ![]() Mládí už ze své podstaty pokorné být nemůže a stáří už zas něco prožilo a něco o životě ví tak nač pokora, že - i proto je možná pokora vzácná. ![]() A ten jiný příběh tedy nechme být. ![]() |
![]() ![]() | 15.5.2014 - 13:37 | | | ||
Glimmer Man » Smazaný uživatel (silentium) | ||||
Nevím, ale osobně vidím problém s tím zaměňováním za přizdisráčství. Mnohdy někdo nabádá k pokoře, ale má na mysli něco úplně jinýho... "mlč a plať" - třeba když už jsme u těch církví. Proto souhlas, opravdová pokora je vzácná ![]() |
![]() | 15.5.2014 - 13:43 | | | ||
Smazaný uživatel (ngeru) » Glimmer Man | ||||
Mi přišla na mysl blbá otázka. Co takový samuraj? To je bojovník a nebo pokorný člověk? ![]() |
![]() ![]() | 15.5.2014 - 13:46 | | | ||
Harryeta » Smazaný uživatel (ngeru) | ||||
Podle mě pokora nesouvisí se submisivitou nebo pacifismem. Samuraj je pokorný bojovník :+) Pokoru vnímám jako čiré respektování toho, že existuje něco většího než já, aniž bych se před tím musela umenšovat ![]() |
![]() ![]() | 15.5.2014 - 13:47 | | | ||
Glimmer Man » Smazaný uživatel (ngeru) | ||||
Tak samuraje znám jenom z filmů. A tam záleží na scénáři, a pak je takový, jaký podle něj být má. Ale ideál je asi pokorný bojovník. Něco jako ve filmu Obávaný bojovník (Fearless, Huo Yuan Jia). |
![]() | 15.5.2014 - 14:03 | | | ||
No to byl asi blbej příklad, já zas neznám žádný film. ![]() |
![]() | 15.5.2014 - 14:04 | | | ||
Smazaný uživatel (ngeru) » Harryeta | ||||
Samozřejmě, že nesouvisí....však jsme si tu psali, že pokora je o "velikosti" člověka. |
![]() ![]() | 15.5.2014 - 14:12 | | | ||
jj, jen jsem tím chtěla říct, že to nevnímám jako buď X anebo - bojovník X pokorný člověk... protože to mi pak evokuje, že pokorný člověk je opak bojovníka, tedy např. pacifista nebo submisivní..![]() |
![]() ![]() | 15.5.2014 - 14:13 | | | ||
Třeba se bojovník stal samurajem, až když se naučil pokoře. ![]() |
![]() | 15.5.2014 - 14:14 | | | ||
Tu druhou část, kde píšeš - cit."Pokoru vnímám jako čiré respektování toho, že existuje něco většího než já, aniž bych se před tím musela umenšovat"...tu tedy čtu snad po páté, ale to je protimluv. Přece, když uznáš, že je něco větší, než jsi ty, automaticky jsi menší...... chápu špatně? |
![]() ![]() | 15.5.2014 - 14:18 | | | ||
Chápeš špatně... i když je něco většího než já, tak mě to nedělá menším než jsem. V hrubé praxi: měříš metr šedesát a když potkáš někoho metr osmdesát, tak budeš mít pořád metr šedesát a nezmenšíš se na metr čtyřicet. ![]() |
![]() ![]() | 15.5.2014 - 14:20 | | | ||
To bych si rozhodně netroufla říct (to že chápeš špatně) ![]() Ano, když uznám, že je něco větší, než já, připouštím, že jsem menší. Já ale napsala, že se před tím větším "neumenšuju", tj. nedělám se ještě menší než ve skutečnosti jsem. Protože pak by se ze mě stal ten přizdisráč, o kterém jsem letmo četla u Glimma. Podle mě to to nejvíc...uznat, že je něco většího než já, aniž bych se před tím hrbila. Uznat, že je něco většího než já, ale přitom se toho nebát, nezbavovat se své síly, prostě před tím větším stát a manifestovat osobní pravdu - bez ponižování ani bez povyšování. Snad jsem to vyjádřila srozumitelně... ![]() |
![]() | 15.5.2014 - 14:20 | | | ||
To jsme se dostali od duše k metru? To je teda skok ![]() |
![]() | 15.5.2014 - 14:54 | | | ||
Když někdo jak píšeš "manifestuje svou osobní pravdu", tak to má k pokoře asi tak daleko, jako čokoláda k jitrnici...nemá asi smysl, dál to rozebírat. Ale vážím si snahy, pomoci mi pochopit ...díky ![]() |
![]() ![]() | 15.5.2014 - 15:00 | | | ||
pokora tedy znamená popřít svou pravdu? manifestací nemám na mysli arogantní domýšlivost, že má pravda je jediná správná... manifestaci chápu jako čitelné zosobnění toho, kdo ve skutečnosti jsem a co cítím, a opět, bez povyšování a ponižování. Zosobnění mojí aktuální pravdy: jsem ta a ta, cítím se takto a takto. To, co se děje uvnitř mne, manifestuji navenek. |
![]() ![]() | 15.5.2014 - 15:03 | | | ||
Budd2 » Harryeta | ||||
Když my starší máme manifestace spojené s prvním májem ![]() Ale jako obvykle s Tebou souhasím ![]() |
![]() ![]() | 15.5.2014 - 15:08 | | | ||
Harryeta » Budd2 | ||||
Naprosto chápu ![]() Někdy nedorozumění vznikne jen proto, že máme odlišnou představu o určitém pojmu, založenou na sociálních, rodinných a kdovíjakých vazbách...a když se to vysvětlí (pokud jsou obě strany ochotny dojít k vysvětlení), najednou zjistíme, že oba mluvíme o tomtéž... ![]() |
![]() | 15.5.2014 - 15:11 | | | ||
Osobně asi za vrchol pokory považuju, kdy se na smrt nemocný dozví, že to má za pár a dokáže v duchu poděkovat za to, že měl hezký život. Pokud stavím proti sobě JÁ a pokoru, to snad ani nemůže zafungovat. |
![]() ![]() | 15.5.2014 - 15:12 | | | ||
Budd2 » Harryeta | ||||
Bať ![]() Sem psal před chvílí skoro to samé ![]() |
![]() | 15.5.2014 - 15:16 | | | ||
No však já oceňuju tu vaši trpělivost a jsem ráda, že můžeme vést tyhle debaty...kolik lidí, tolik názorů a není od věci si občas ten svůj poopravit ![]() |
![]() ![]() | 15.5.2014 - 15:17 | | | ||
Pro mě něco ve smyslu: "Byl jsi lepší, gratuluji k vítězství." |
12 |
Osho Zen karta na každý den: | 22.12.2022 |
Osho Zen karta na každý den: | 21.12.2022 |
Osho Zen karta na každý den: | 20.12.2022 |
Dnes: - |
Včera: - |